Editors note

Beste lezers, lieve lezeressen en ook de luisteraars van de Eygi Du Podcast,

Van harte welkom bij de Eygi Du website en podcast

Wij hopen dat u zult genieten van de informatie die wij u zullen brengen over alle kunst en cultuur en media en lifestyle en environmenet artikelen die wij u zullen presenteren of interviews daaromtrent.

Alles gebeurt op zijn eigen tijd vandaar dat het Eygi Du Kunstcollectief nu pas de digitale werel betreedt.

We streven ernaar om uw bewustzijnsniveau een  extra boost te geven door de vinger aan de pols te houden van de eigen Surinaamse ontwikkeling op het gebiedd van kunst, cultuur, media, lifestyle en environment.

De media hebben momenteel volop aandacht, want volgens vice president Ashwin Adhin heeft  de Ware Tijd  een verkeerde weergave gegeven van zijn speech in Altona project, waarbij de verdwenen 100 miljoen US dollars bij de Centrale  Bank van Suriname ( CBvS ) gehouden kasreserves van de vreemde valuta van de banken in Suriname, betrokken zou zijn. VP Adhin eist rectificatie via de rechter, want hij zou niet hebben gezegd dat het geld gebruikt zou zijn voor de import van onder andere aardappelen en uien.

Ook gaan de stichting ter bevordering van de journalistiek SBJ en de afdeling journalistiek van de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs AHKCO nauwer samenwerken volgens de coordinator Jane Kolf-Berggraaf in een interview op radio ABC. Terwijl in de Nationale Assemblee, Suriname’s hoogste college van staat, wetten en regels met betrekking tot kinderlokking via de social media van het internet oftewel grooming worden behandeld en aangegescherpt. Ook de verspreiders van nepnieuws zullen worden aangepakt.

En programmamaker Satish Baldewsingh moet nog 30 dagen doorbrengen in het gevang wegens belediging en bedreiging van het staatshoofd Desi Bouterse en familie, terwijl dit misdrijf wordt onderzocht. In de Parbode van de maand januari 2020 is een heel dossier gewijd aan de overheid’s communicatie.

Het moge duidelijk zijn dat vrijheid van meningsuiting nooit bedoeld kan zijn om wie dan ook te beledigen, vals te beschuldigen of anderszins pijn te doen. De waarheid debiteren is het devies, ook als het zaken betreft die het daglicht niet kunnen verdragen of die in verborgen achterkamers aan de orde worden gesteld.

Welcome and be blessed