PERSBERICHT NIEUW SYMBOOL PRESIDENTIEEL PALEIS

Jan 9, 2019 | culture, media

Written by Carla Tuinfort

Tijdens de herdenking  van  de 152ste of 142ste Keti Koti dag 2015, afhankelijk van de plaats van het 10jarig STAATSTOEZICHT van 1863 tot 1873, na de afschaffing van de slavernij, heeft de belangrijke en historische symboolwisseling van het driehoeksfronton van het presidentieel paleis plaatsgevonden.

Het oude wapen van de  koloniale Geoctroyeerde Societeit van slavenhandelaren en plantage-eigenaren, werd ervangen door het wapenschild van onafhankelijk Suriname.

Een sterk aandoend, maar ook meertoepasselijk en meer aansprekend kunstwerk, uitgevoerd in goed geimpregneerde en geschilderd mahonyhout. 

Een sculptuur  gemaakt door de beeldhouwer Jhunrey Udenhout, naar een ontwerp van de architekt Madelon Babb, dat werd onthuld door de woordkunstenares Celestine Raalte.

Een historische daad op een historischmoment in het dekolonisatieproces van ons land, met een hoog waardeerbaaar  nationalistisch gehalte ten faveure van de Surinaamse bevolking.

Ons land is naast dekolonisatie ook gewikkeld in een proces van natievormingwaarbij de creatie en

 waardering van eigen symbolen als belangrijke hulpmiddelen mogen worden gekenmerkt.

Volgens Jhunrey Udenhout zal het oude koloniale symbool in een museum worden opgeslagen.

Veel Surinaamse burgers vinden bij navraag de vervanging van het koloniale symbool op de voorgevel van het presidentieel paleis aan het Onafhankelijkheidsplein in onze hoofdstad meer dan gepast .

Related Articles

Related

Blue Moon

Restanten blue moon van gisteren ( blue moon: 2e volle maan in een maand) laten vandaag de zonneregens neder. Bij ons. We hebben geluk. We zitten op het oude Guyanaschild. Dat wil zeggen dat tenzij we alle bomen wegkappen en het milieu totaal vergiftigen met plastiek,...

read more

EYGI DU MAGAZINE

Bij EYgi Du gaat het om een bijdrage te leveren aan het verhogen van het Bewustzijn van Surinaamse mensen. Zelfbewustzijn, maatschappelijk bewustzijn, Cultureel bewustzijn, economisch bewustzijn en zelfs het politieke bewust zijn. Met dit verhoogde bewustzijn, dat dus...

read more

SURINAME, LAND DER LANDEN !

1 januari 2020 in Pararamaribo, de hoofdstad van Suriname, is een prachtig mooie nieuwjaarsdag. Schitterend gewoon. Droog weer, een zacht schijnende zon in een blauwe lucht met voorbij wiegende witte wolken, een zwoele lucht, door de lagere temperatuur van de kleine regentijd, een strelende wind. Perfect. Hier en daar klinkt nog een pagara of een bombel of een vuurpijl.

read more