Frank Martinus Heengegaan

Sep 30, 2015 | Featured, media

Written by Carla Tuinfort

De Curacaosche  dichter, romanschrijver,  taalgeleerde  en taalpromotor Frank Martinus Arion, is op maandag 28 september door zijn schepper naar huisteruggeroepen op de leeftijd van 78 jaar.

Hij was al enige tijd ziek en stierf in het ziekenhuis in Willemstad. Hij heeft letterkunde gedoceerd en geinspireerd in Suriname,  onder andere aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren en heeft aan de wieg gestaan van de schrijversorganisatie Schrijversgroep ’77.

Ook bij de oprichting van de Stichting Wetenschappelijke Informatie  met als doel eigen sociaaleconomisch en cultureel onderzoek  te documenteren en publiceren heeft hij een rol gespeeld, samen met zijn echtgenote Trudi Guda, dichteres en cultureel antropologe van Suriname.

Hij was ook een promotor van het succesvolle  cultuurexperiment Kulturukonmakandra van gallery Egi DU, waar Surinaamse cultuurontwikkeling via crosscommunicatie van verschillende cultuurdisciplines aan de orde werd gesteld.

In 1981 vertrok hij naar zijn geboorte eiland Curacao, waar hij zich onder andere met veel succes heeft ingezet om het Papiamento officieel erkend te krijgen

en ook als instructietaal voor het onderwijs te laten gelden.

Sinds 1957 publiceert hij titels als De nobele wilden, Afscheid van de koningin,  de Laatste Vrijheid. Zijn beroemdste roman Dubbelspel uit 1973 is in verschillende talen vertaald en staat op het punt om verfilmd te worden. De documentairemaakster Cindy Kersenborn heeft  in 2014 een documentaire over zijn leven en werken het licht doen zien, getiteld  Frank Martinus Arion, de man de  vrouw, de poezie.

STVS JOURNAAL                                    WOENSDAG 30 SEPTEMBER 2015

Related Articles

Related

gotro motjo

Diverse mensengooien rommel in de  goot {sloot}, moeder Natuur is zo Vriendelijk deze te ontvangen & om te zetten in een Goud- cq Diamantmijn van Kunstwerken voor fotografen o.a {Motyo = Hoer} Fromu Libi fu Gotro Motyo, het gecompliceerd  Leven de Hoer van de Goot...

read more

SREFI DENSI PRAKISERI 2017

25 november 2017   De 42ste onafhankelijkheidsdag van Suriname Is reden voor trots Maar ook reden om te beseffen Dat onafhankelijkheid grote verantwoordelijkheid Met zich meebrengt De verantwoordelijkheid Om van Suriname een ontwikkeld land te maken Met ordelijke...

read more